Verslag ONK 2.4mR 2023 te ZZ Zuidlaardermeer

Op 8 t/m 10 september is het Open Nederlands Kampioenschap op het Zuidlaardermeer bij ZZ gevaren. De meeste deelnemers waren al op de 7e aangekomen en een enkeling al eerder om te trainen. Voor een deel van de Nederlandse zeilers was dit hun eerste ervaring om een regatta buiten het vertrouwde Sneekermeer te varen inclusief het transporteren van de bootjes wat enige gewenning vroeg maar toch hulde!

Met enige passen en meten konden alle bootjes langs de lange steiger, en ook de campers en zelfs tenten hadden een prima plek gevonden op het terrein van ZZ.

Met 7 landen uit Zweden, Groot-Brittannië, Italië, Gibraltar, Ierland, België, Duitsland en Nederland was het 3e evenement van de European Circuit, een Europese regattaserie met de nadruk op vriendschappelijke ontmoetingen en Europese uitwisseling door de deelnemers.

Gestart werd op vrijdag met weinig wind maar voldoende voor spannende races. Zo spannend met boten voor de wind dicht op elkaar bij de finish dat het comité moeite had alle deelnemers van de 1e race goed te klasseren. Deze race werd uiteindelijk als niet-gezeild verklaard, tevens werd besloten vanaf de 3e race de finish te wijzigen zodat aan de wind gefinisht werd wat de nodige spannende strijd op de laatste meters opleverde in een aantrekkende wind en een goede klassering mogelijk maakte. Hulde!

Na 3 geldige wedstrijden werd de kant opgezocht, het voorlopige klassement opgemaakt met de kanshebbers nog erg dicht bij elkaar. In de stralende zon werden de sterke verhalen uitgewisseld en zeker toen het exotische happy hour aanbrak was de stemming opperbest. Na een uitstekend buffet werd in de avondzon nog lang nagenoten.

Zaterdagochtend aangekomen bij ZZ bleek er helaas weinig te staan en was het comité genoodzaakt de rattenstaart (uitstelvlag) te hijsen. De ochtend werd verder genoeglijk doorgebracht met koffie en appeltaart en was er de nodige tijd om de bootjes van de concurrentie bekijken en waar nodig te fotograferen. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

Tevens kon de lokale pers door Wieta te woord gestaan worden met een verslag in het Nieuwsblad van het Noorden waarvan zelfs een reportage op TV-Noord werd gebracht. Heeft iemand nog de link??

Na het middaguur stak de wind wat op en konden er nog 3 races gezeild worden in wisselende omstandigheden waarbij de toppers toch iedere keer weer boven kwamen drijven.

Vervolgens weer een geweldig happy hour met de nodige drankjes en hete bitterballen.

’s Avonds een heerlijk Chinees buffet zodat iedereen weer met een volle buik en tevreden gevoel het mandje kon opzoeken.

Op zondagochtend bleek er helaas zo goed als geen wind te staan. Er is nog wind gezocht op het meer, maar uiteindelijk moest het comité besluiten dat er die dag geen races gevaren konden worden. Gelukkig ruim voldoende races gevaren voor een geldig kampioenschap. Dat was het sein voor het inpakken van de bootjes wat in de hitte de nodige zweetdruppels koste, maar gelukkig was de bar ruim voorzien van verfrissingen.

Aan het begin van de middag was de prijsuitreiking aangebroken, nog enigszins gerekt om Maria op tijd te kunnen laten zijn. Voor iedere deelnemer was er met dank aan ZZ een mooie herinnering met een gravure van een 2.4mR met eigen zeilnummer wat door de deelnemers bijzonder gewaardeerd werd. Als dank voor de uitstekende organisatie door ZZ had Maria nog de nodige attenties meegebracht die in dank werden aanvaard.

Uitslag: 1e en kampioen Jan ten Hoeve, 2e Detlef Müller-Böling uit Duitsland en daarachter op slechts één puntje Tjeerd van der Zee. Met de wimpel en medailles om Jan en alle winnaars op het podium werd het Nederlands volkslied ten gehore gebracht.

De complete uitslag onderaan dit verslag

Al met al een geweldig weekend met een uitstekende kampioen en reden om volgend jaar (2024) nog een keer terug te komen.

Voor een leuke sfeerrapportage onderstaand nog een link naar een YouTube filmpje gemaakt door Rob, dank daarvoor.

#

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *